Skip to main content

Rodbehandlinger

Du behøver ikke frygte en rodbehandling - den teknik vi anvender gør det helt smertefrit for dig.

Rodbehandling

Mange oplever tandlægeskræk i forbindelse med en rodbehandling, men vi har særligt fokus på netop dette og sørger for, at du føler dig tryg under hele forløbet. Vi sætter en ære i først og fremmest gøre det til en god oplevelse for dig at gå til tandlægen. Også selvom du skal have en rodbehandling og måske er nervøs for, om det gør ondt.

Vi har særligt fokus på smertefri behandlinger, og derfor kan du tage det roligt, når du skal have en rodbehandling hos os. Når rodbehandlingen er overstået, kan du gå fra klinikken uden smerter.

Hvad er en rodbehandling

Rodbehandling er nødvendigt, når et hul er så stort, at det går ind i tandens nerve. Det sker ofte, hvis man ikke har fået behandlet en knækket tand eller et mindre hul. Det giver bakterier fri adgang til tandnerven og skaber betændelse.

En rodbehandling er en fjernelse af det indvendige væv i en tand, populært kaldet tandnerven. Der er 1-4 rodkanaler, der skal udrenses – afhængig af hvilken tand, det drejer sig om. Man renser rodkanalerne med fine små instrumenter, og skyller grundigt med desinficerende væsker.

Nogle gange kan en rodbehandling laves færdig på en gang, men har der været meget betændelse, eller er der komplicerede forhold, kan det kræve 2 eller flere besøg, inden rodbehandlingen kan laves helt færdig.

Smerten kan ofte lokalisere som om, den kommer fra fx øret, kæben eller de omkringliggende tænder i stedet. En rodbehandling foregår med bedøvelse, så behandlingen er som udgangspunkt fuldstændig smertefri. Det kan føles ubehageligt eller uvant, men gør ikke ondt.


Rodbehandlingen

Udføres en rodbehandling optimalt, og går alt planmæssigt er succesraten tæt på 100%. Der er en lille risiko for, at der opstår en rodbetændelse med tiden, eller at en eksisterende rodbetændelse ikke heler op.

En succesfuld rodbehandling er afhængig af det udførte arbejde, men også tandens opbygning, dit immunforsvar og bakteriernes biologi.

Derfor er der ingen, som kan stille garanti på en rodbehandling, og heler tanden ikke som forventet, er der ikke garanti på behandlingen.

Når en tand er helet efter en rodbehandling, er det vigtigt at få vurderet om tanden skal have en porcelænskrone eller en plastkrone nok. For at sikre, tandens styrke og den kan bevares mange år i fremtiden.


Processen

  • Når bedøvelsen virker, laver tandlægen hul ind til nerven
  • Man får et lille gummiklæde om tanden, som isolerer den fra spyt og bakterier i mundhulen
  • Rodkanalen, hvor det betændte bindevæv befinder sig, udrenses
  • Rodkanalerne, hvor nervevævet har siddet, renses, så de bliver fri for bakterier og beskadiget nervevæv
  • Herefter laves en rodfyldning, så rodkanalerne lukkes helt tæt

Afslutningsvis, så skal tanden lukkes permanent med en fyldning eller krones, når den er færdigrenset.


Efter rodbehandlingen

I tiden efter en rodbehandling kan man godt opleve smerter – dog ikke værre end de kan afhjælpes med almindelige smertestillende medicin.

i sjældne tilfælde kan der opstå en kroniske betændelse, som oftest skyldes en infektion i de bikanaler, der findes i tandrodens spids. I de enkelte tilfælde hvor dette sker, vil man kunne lave det, der hedder en rodspidsamputation. Et lille indgreb hvor man fjerner nederste del af rodspidsen og dermed de bikanaler, der er skyld i infektionen. I værste fald må tanden fjernes helt.

Det er normalt ikke nødvendigt at få penicillini i forbindelse med en rodbehandling.

Uanset hvad er det vigtigt, at man kontakter tandlægen, hvis man har mere ondt efter rodbehandling, end hvad man kan forvente. De efterfølgende smerter må ikke være stærkere, end de kan klares med smertestillende piller, og efter få dage bør de være væk.


Send os en besked

Vores dygtige tandlæger

Det er vores tandlæger, som forestår de både simple og mere avancerede rodbehandlinger.

Theis

Tandlæge

Pernille

Tandlæge

Niels

Tandlæge

Vil du vide mere eller har du brug for en konsultation?

Vi er klar til hjælpe dig.